Kunstmatige intelligentie achter het stuur: Sygic wordt de eerste GPS-navigatie die verkeerstekens detecteert

23. 11. 2021

Sygic, de ontwikkelaar van de meest gedownloade offline GPS-navigatie ter wereld, heeft de lancering aangekondigd van Bordherkenning, een nieuwe functie die een smartphone-camera gebruikt voor het herkennen van snelheidslimieten vanaf verkeerstekens en led-schermen en daarnaast de huidige toegelaten maximumsnelheid toont in de app.

Sygic hoopt om de reeds beschikbare functie voor Snelheidslimieten, te verrijken met Bordherkenning. GPS-navigatie-apps halen informatie over snelheidslimieten van kaartgegevens die doorgaans elke paar maanden wordt bijgewerkt. Deze benadering dekt het hele jaar door de meeste veranderingen aan het wegennetwerk, maar geen enkele navigatie kan, ongeacht of u online of offline bent, rekening houden met tijdelijke beperkingen door wegenwerken of met dynamische snelheidslimieten die op led-schermen worden geprojecteerd. Door de kaartgegevens aan te vullen met snelheidslimieten die worden gescand door de telefoon van de gebruikers, wordt Sygic niet alleen de eerste app voor GPS-navigatie ooit die een dergelijke functie biedt, maar ook de app met de nauwkeurigste informatie over snelheidslimieten.

"Een deel van de DNA van Sygic was altijd het voortdurend nastreven van innovatie met het doel een hoogwaardige technologie ter beschikking te stellen voor de gewone gebruiker. Met Bordherkenning geven wij de smartphones van consumenten een geavanceerde autotechnologie", vertelde Lukas Dermek, productchef bij Sygic.

Sygic is er altijd trots op geweest een technisch vooruitstrevende onderneming te zijn. Dit is dan ook niet haar eerste ervaring op het vlak van computervisie. In 2017 introduceerde het bedrijf Real View-navigatie, een verbeterde realiteitsfunctie die rijbaanbegeleiding en navigatie-instructies toont bovenop real-time video-opname van de camera.

Voordat deze functie werd gelanceerd, had de app tot doel altijd een pictogram weer te geven voor de snelheidslimiet die overeenkomt met de werkelijke situatie op de weg, direct voor de bestuurder. Maar de capaciteiten van de Bordherkenning eindigen niet hier. In de toekomst wil Sygic haar beeldherkenningstechnologie verder ontwikkelen en op zoek gaan naar nieuwe toepassingen ervoor.

"Het potentieel is beslist groter. Om te beginnen zijn we nu al bezig met het aanleren van het algoritme om verschillende andere objecten te herkennen, zoals nummerplaten, voetgangers, verkeerslichten enz. De hedendaagse wegen eisen steeds meer aandacht van de bestuurder op de weg en we merken dat technologie tegenwoordig een must is om de veiligheid van de bestuurder te helpen garanderen. Beeldherkenning en kunstmatige intelligentie kunnen hier absoluut hun nut bewijzen, ongeacht of het nu gaat om GPS-navigatie, verzekeringsproducten, campagnes voor veiligheid op de weg," voegde Lukas Dermek hieraan toe.

Sygic lanceert de functie als onderdeel van de Black Friday-aanbieding en schenkt het Android- en iOS-gebruikers bij het Premium+ abonnement. Bestaande klanten zullen de functie binnen enkele dagen kunnen vinden zodra de volgende update 20.9.0 wordt uitgerold.