A Sygic egy egyedülálló, játékszerű járművezető-pontozási algoritmussal segít a vezetési biztonság növelésében

25. 04. 2019

A Sygic SDK-ba integrált járművezető-pontozás érzékeli a figyelmetlen vezetést vagy a gyorshajtást, jutalmazza a járművezető biztonságos viselkedését az úton, és hozzájárulhat az Európai Bizottság által felállított cél eléréséhez, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenjen a közúti halálesetek száma

A világszerte több millió járművezető által kedvelt Sygiccsatlakozik a szlovák O2 törekvéséhez, hogy egyedi technológiájuk felhasználásával hozzájáruljanak a közutak biztonságához. A több mint 2 millió előfizetővel rendelkező mobilszolgáltató kiadja egy beépített navigációval ellátott ingyenes alkalmazásának új verzióját, amely ingyenes adatforgalommal jutalmazza a járművezetőket biztonságos közúti viselkedésükért.

A Sygic által kifejlesztett, járművezetői pontozási telemetriával ellátottSDK további hardver nélkül képes mérni a pillanatnyi sebességet és észlelni, ha a járművezető mobiltelefont használ. A végső pontszámot e két változó alapján számítja ki. Minél magasabb ez a pontszám, annál nagyobb a jutalom esélye. Ha a járművezetők egy hónapban 10, legalább 150 kilométeres utat teljesítenek, és a lehetséges 100 pontból legalább 81 pontot szereznek, akkor 1 gigabájtnyi ingyenes mobiladat-csomagot kapnak.

„A Szlovákiában nyilvántartott több mint 2,3 millió személygépjárműre, az O2 széles ügyfélbázisára és a népszerű közösségi médiákban folyó kampányra tekintettel hisszük, hogy technológiáknak ez az integrációja országos szinten, nagy mértékben hozzájárul majd az utak biztonságához” – mondta Jozef Klinovsky, a Sygic vállalati megoldásokért felelős alelnöke.

„A járművezető-pontozás, azzal, hogy valós idejű, játékszerű visszajelzést ad a vezetők részére, jelentősen csökkentheti a kockázatot jelentő viselkedést az utakon, beleértve a gyorshajtást és a figyelmetlen vezetést” – tette hozzá.

A Sygic emellett a járművezető-pontozási algoritmust külön, okostelefonos használatra szabott SDK formájában is kínálja, amely további háromféle viselkedést érzékel, többek között gyorsítást, fékezést és kanyarodást. Továbbá egyszerűen integrálható bármilyen flotta- vagy munkaerőmenedzsment-megoldásba, vagy játékszerű, jutalomalapú összetevőként biztosító, mobilszolgáltató vagy autógyártó vállalatok által magánszemélyeknek fejlesztett alkalmazásba.

„Mobilszolgáltatóként természetesen azt szeretnénk, hogy ügyfeleink a lehető legtöbbet használják szolgáltatásainkat. Ugyanakkor nem szeretnénk, ha életüket kockáztatnák azzal, hogy szükségtelenül, vezetés közben használják okostelefonjukat. Célunk, hogy a vezetés közbeni okostelefon-használat veszélyességének és egész életre kiható következményeinek hangsúlyozásával biztonságosabbá tegyük a közúti közlekedést” – mondta Peter Gazik, a szlovák O2 vezérigazgatója.

Az Európai Bizottság által kiadott tanulmány szerint az Európai Unióban a balesetek 30 százalékáért a figyelmetlen vezetés okolható. „Minden közlekedő nyer abból, ha a többi vezető figyelmét kevesebb dolog vonja el, hiszen ezáltal csökken annak kockázata, hogy valamilyen másra figyelő közlekedő által okozott baleset részesei legyenek” – zárul a tanulmány.

Az Európai Unióbantavaly 25 100 halálos közúti balesetet regisztráltak. Továbbá minden közlekedési baleset során elhunyt személy mellett körülbelül további öten szenvednek egész életre kiható, súlyos sérüléseket. A balesetek 49 százaléka személygépjárműveket érint.

„Készek vagyunk biztosítani és tetszőlegesen továbbfejleszteni technológiánkat annak érdekében, hogy elérjük az Európai Bizottság 2021–2030-as, közutak biztonságát célzó keretszabályozása által kitűzött célt, amely az Európai Unióban bekövetkezett baleseti halálesetek 50 százalékos csökkenését tűzte ki a 2020 és 2030 közötti időszakra.” – mondta Klinovsky.

A járművezető-pontozási algoritmus demóverziója kérésre kipróbálásra elérhető a Sygic dedikált weboldaláról.