Sygic start 2022 met 410.000 oplaadpunten in zijn elektrische voertuigmodus. De meeste gebruikers ervan rijden met een Volkswagen, Tesla of Hyundai

De EV-modus van Sygic, gelanceerd in mei 2020 als gratis onderdeel van de populaire Sygic GPS Navigation, wordt nu gebruikt door meer dan 260.000 unieke gebruikers, vooral in Europa. Tijdens het afgelopen jaar werden meerdere verbeteringen aangebracht aan de app waardoor fans of e-mobiliteit werden geholpen hun angst met betrekking tot bereik en opladen te overwinnen. De ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten gaat verder met de ambitie om de beste bijstand te bieden aan bestuurders van elektrische wagens.

De interesse voor groenere opties voor persoonsvervoer neemt toe. Enquêtes tonen aan dat lage operationele kosten kunnen optreden na de bescherming van het milieu als de belangrijkste reden om een elektrische wagen te kopen. Uit het laatste Klimaatonderzoek van de Europese Investeringsbank bleek dat 67% van de Europeanen elektrische en plug-in hybride voertuigmodellen overweegt voor een volgende wagen. Het feit dat de elektromobiliteitsmarkt explosief aan het groeien is en de ontwikkeling van het oplaadnetwerk naar een hogere versnelling is geschakeld, is bijzonder opvallend, zelfs in de EV-modusgegevens van Sygic.

Sygic GPS Navigation is een hybride navigatie-app met offline kaarten die gebruikers ook online services biedt. De app wordt erkend voor de geavanceerde technologiefuncties, zoals actuele verkeersinformatie, verkeerstekenherkenning, Head-up Display, Augmented Reality-weergave en de beschikbaarheid van de navigatie op Android Auto en CarPlay. De app wordt wereldwijd gebruikt door miljoenen bestuurders die de app kunnen schakelen naar de elektrische voertuigmodus met specifieke functies en inhoud.

Sinds januari 2021 is het aantal oplaadpunten in de EV-modus van Sygic met 37,8% toegenomen naar 410.768 oplaadpunten in Europa (januari 2022). De top vijf van de landen met de grootste toename van dekking in 2021 zijn Nederland (+23.238), Duitsland (+16.430), Italië (+9.895), Spanje (+8.776) en het VK (+8.510). Daarnaast zijn de landen met de beste totale dekking van oplaadpunten in EV-modus Nederland (105.292), Frankrijk (68.868), Duitsland (63.063), het VK (28.387) en Italië (23.299) zijn.

MultiEMP-platform combineert services van verschillende spelers op de markt van elektromobiliteit om de beste dekking en oplaadervaring te bieden voor gebruikers van navigatie. De meeste aanbieders bieden online gegevens en betaalmogelijkheden direct in de app. Sygic werken momenteel samen met 7 partners. PlugSurfing die momenteel 252.981 oplaadpunten biedt inde EV-modus, gevolgd door TomTom met 134.037 oplaadpunten, Elec2go met 21.086 oplaadpunten, Greenway met 2.000 oplaadpunten, eJoin met 374 oplaadpunten, Polyfazer met 255 oplaadpunten en Unicorn met 35 oplaadpunten (status in januari 2022).

“In de afgelopen twaalf maanden, zijn de routeplanning en oplaadervaring verbeterd dankzij een betere UX. We hebben enkele nieuwe providers toegevoegd met de mogelijkheid tot directe betalingen, en gebruikers kunnen gemakkelijk een of meer providers selecteren voor gemakkelijk opladen. Het is nu al mogelijk de laders te filteren tot 350 kW. Verdere verbeteringen, zoals het automatisch toevoegen van nuttige oplaadplaatsen onderweg, zijn voorzien voor 2022. Gebruikers kunnen nu al de bètaversie proberen”, vertelt Petr Füzék, hoofd van e-mobiliteit bij de Eurowag Group.

De meeste gebruikers van de EV-modus van Sygic rijden met een Volkswagen, Tesla of Hyundai, wat de wereldwijde trend van de best verkopende elektrische voertuigen in 2021 bevestigt. Vergeleken met januari 2021, heeft Volkswagen bevestigd dat zij de meeste gebruikers van de EV-modus hebben, terwijl Tesla en Hyundai de BMW- en Toyota-bestuurders heeft vervangen in het gebruik van de EV-modus.