Sygic och P3 tar världens första navigation för lastbilar på Android Automotive OS till SPARQ

18. 04. 2023

Den ledande specialisten inom fordonsnavigation Sygic, och P3, ledande leverantör av In-Vehicle Infotainment (IVI) system på Android Automotive OS, tillkännager nu tillsammans sitt nya partnerskap som gör det möjligt för förare av stora fordon att få tillgång till Sygics professionella och mycket funktionella navigation via SPARQ infotainmentsystem.

Sygic tillhandahåller innovativa multifunktionella navigationslösningar för bilar, lastbilar, transportfordon och fritidsfordon. Företaget levererar också professionella navigationslösningar för företag och kommuner, och tillhandahåller skräddarsydda lösningar för fordonsindustrin. Människor i 115 länder världen över förlitar sig på Sygics programvara för navigation varje dag.

Tidigare har Sygics GPS-navigation med specialfunktioner för stora fordon inte varit allmänt tillgängligt via inbyggda infotainmentsystem på instrumentpanelen. Nu kan OEM-tillverkare (Original Equipment Manufacturers), biltillverkare, enskilda lastbilsägare och operatörer av kommersiella fordonsflottor få tillgång till Sygics professionella navigation direkt via SPARQ:s appbutik, som är tillgänglig i alla fordon med SPARQ IVI.

Sygic hyllas inom branschen för sin förmåga att hantera mer varierade körsituationer än andra, mer konventionella, navigationssystem och dessutom göra det på ett mer ingående sätt.

Sygic var den första tredjepartsnavigatorn som stödde Android Automotive OS, företagets banbrytande lösning för lastbilar kombinerar offlinekartor och onlinetjänster med ytterligare information som är relevant och användbar för föraren. Till exempel varningar vid hastighetsbegränsningar, och trafikinformation i realtid med röstguide och notiser.

Systemet har också fler inställningar speciellt för stora fordon, och specialfunktioner relaterade till last och EV-rutter, plus andra mycket användbara funktioner som möjliggör en säker körupplevelse där användaren är i centrum och resurser som bränsle och körtid optimeras.

"Vi är mycket glada över att få arbeta med P3 och bli en del av den snabbt växande SPARQ-gemenskapen", säger Štefan Jančiga, Managing Director på Sygic Navigation. "Med P3 och Android Automotive OS i spetsen är IVI på väg in i en ny era, där gränserna för vad som är möjligt bakom ratten flyttas. Partnerskapet mellan Sygic och P3 innebär att yrkeschaufförer och ägare av fordonsflottor nu kan dra full nytta av denna utveckling."

“Öppenhet, och att göra allt vi kan för att möta våra kunders behov är kärnvärden för oss på P3,” kommenterar Marius Mailat, Managing Director och CTO för P3:s digitala tjänster.

“Vi är mycket stolta över att få välkomna Sygic till vårt SPARQ-ekosystem, Sygic GPS-navigation är allmänt känt som den bästa i sin kategori. SPARQ-användare, både privatpersoner och kommersiella användare, kan nu dra nytta av Sygics många, unika funktioner och överlägsna täckning som ger ett stort mervärde till vårt Android Automotive OS-baserade operativsystem", tillägger Mailat.

P3 ser Sygic som en mycket fördelaktig och kompletterande förbättring av sitt eget navigationssystem på SPARQ-plattformen. Systemet Electric Routes, som P3 utvecklat, förser elbilsföraren med navigation och dynamiska uppdateringar om laddningsstatus, samt information med kartuppgifter och rekommendationer om laddstationer längs en rutt.

SPARQ OS är den dynamiska och snabbt växande IVI-lösningen som utvecklats av P3 baserat på Android Automotive OS, det snabbast växande operativsystemet för fordon i världen idag. SPARQ:s cockpitplattform innehåller en appbutik, navigering, digital och personlig röstassistent, laddning, media och underhållning. Programvara och firmware uppdateras helt automatiskt och trådlöst.