Életmentő figyelmeztetés a Sygictől: Ne maradjon le a létfontosságú mentősávról az autópályán

28. 06. 2023

Több európai országban adott esetben törvényileg kötelező mentősávot kialakítani; erre tekintettel a Sygic GPS Navigation fejlesztői speciális figyelmeztetéssel bővítették az alkalmazást, amely értesíti a felhasználókat az esetleges balesetekről az autópályán. Mivel kritikus helyzetekben fontos, hogy az utasítások egyértelműek legyenek, a Sygic vizuális instrukciókkal is segíti a sofőröket a vészhelyzeti járművek körüli biztonságos navigációban. Az új biztonsági funkció segít megelőzni a zűrzavart, elősegíti a forgalom zökkenőmentesebb áramlását, és növeli az általános közlekedésbiztonságot.

Kritikus helyzetekben, például baleseteknél – különösen az autópályákon, ahol a gyors reakció létfontosságú –, minden másodperc számít. Míg egy kétsávos úton egyértelmű lehet, hogy merre kell lehúzódni a járművel, a többsávos utakon a helyzet bonyolultabbá válik. Lukas Dermek, a Sygic termékfelelőse elmagyarázza, milyen következtetéseket sikerült levonni a fókuszcsoportként használt sofőrök vizsgálatával: „Azt tapasztaltuk, hogy a sofőrök többsége nem ismeri a mentősávra vonatkozó szabályt. Ezért kulcsfontosságú, hogy a megfelelő hatás eléréséhez a figyelmeztetés eligazító jellegű információkat is tartalmazzon.”

A figyelmeztetési funkció a Prémium+ licenccel érhető el. A figyelmeztetés másodperceken belül aktiválódik, amikor a forgalom egy bizonyos sebességre lassul. Ekkor a navigációs rendszer figyelmezteti a sofőrt az úton előrébb várható potenciális balesetre, és utasításokat ad a lehúzódás irányára vonatkozóan. A bal oldali sávban haladó járműveknek a bal szélre, míg a jobb oldali sávban haladóknak a jobb szélre kell lehúzódniuk.

Többsávos utakon, például osztott kétsávos utakon és autópályákon a bal oldali sávban haladó járműveknek balra, míg a többi sávban haladóknak jobbra kell lehúzódniuk. Ilyen helyzetekben nagyon fontos, hogy a leállósávot szabadon kell hagyni.

Mentősávot számos európai országban kötelező biztosítani, többek között Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Németországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Svájcban. A többi uniós tagállamban a sofőrök nem kötelesek mentősávot kialakítani.

A Sygic elkötelezett a sofőrök nagyobb biztonsága mellett; ezért integráltuk az alkalmazásba ezt az informatív figyelmeztető funkciót, amely biztosítja, hogy a sofőrök felkészültebben és hatékonyabban tudjanak reagálni a közúti vészhelyzetekre.