Mesterséges intelligencia a kormány mögött: A Sygic az első GPS navigációs rendszer, amely felismeri a közlekedési táblákat

23. 11. 2021

A Sygic – a világ legtöbbször letöltött offline GPS navigációs rendszerének fejlesztője – bejelentette, hogy elindul a táblafelismerő szolgáltatása. Ez egy új funkció, amely az okostelefon kamerájának segítségével felismeri a közlekedési táblákon és a LED képernyőkön megadott sebességhatárokat, és az alkalmazásban megjeleníti az aktuális helyen érvényes sebességhatárt.

A Sygic reméli, hogy a táblafelismeréssel tovább javul a már eddig is elérhető sebességhatár-megjelenítő funkciója. A GPS navigációs alkalmazások a térképadatokból nyerik a sebességhatárokkal kapcsolatos adatokat, ezek pedig általában néhány havonta frissülnek. Ez a megközelítés lefedi az úthálózat legtöbb változását az évek során, de semmilyen – online vagy offline – navigációs rendszer sem képes figyelembe venni az útépítés miatt bevezetett ideiglenes korlátozásokat, illetve a LED képernyőkön kivetített dinamikus sebességhatárokat. A Sygic a térképadatokat a felhasználó telefonjával beolvasott sebességhatárokkal egészíti ki, ezáltal ez a GPS navigációs alkalmazás nem csupán az elsőként nyújtja ezt a funkciót, hanem a legpontosabb sebességhatárokat is biztosítja.

„A folyamatos innovációs törekvés mindig is a Sygic lételeme volt, melynek célja, hogy a csúcstechnológiákat biztosítani tudja az általános felhasználók számára is. A táblafelismeréssel a legmodernebb gépjárműipari technológiákat hozzuk el az ügyfelek okostelefonjára.”mondta Lukas Dermek, a Sygic termékfejlesztési vezetője.

A Sygic mindig büszke volt arra, hogy előretekintő technológiákat alkalmazó vállalatnak vallhatja magát. Ennek megfelelően nem ez az első tapasztalata a számítógépes látást illetően. 2017-ben a vállalat bevezette a Real View navigációt. Ez egy kiterjesztett valóság funkció, amely a sávasszisztens és a navigáció utasításait a kamera által rögzített valós idejű felvételre vetíti rá.

Ezzel a funkcióval az volt a célunk, hogy az alkalmazás mindig olyan sebességhatár-ikont jelenítsen meg, amely a sofőr előtti út valós idejű állapotát tükrözi. A táblafelismerő potenciális lehetőségei viszont nem érnek itt véget. A Sygic a jövőben tovább szeretné fejleszteni a képfelismerési technológiát, és új felhasználási lehetőségeket tart szem előtt.

„A potenciális lehetőségek határozottan szélesebbek. Először is már dolgozunk azon, hogy megtanítsuk az algoritmusnak más tárgyak – rendszámtáblák, gyalogosok, közlekedési lámpák stb. – felismerését is. Napjainkban az utak egyre nagyobb összpontosítást követelnek a sofőröktől, és úgy látjuk, hogy a járművezetők biztonsága érdekében a technológiának kell beavatkoznia. A képfelismerés és a mesterséges intelligencia határozottan hasznos lehet ilyen körülmények között, legyen szó akár GPS navigációról, biztosítási termékekről, közúti közlekedésbiztonsági kampányokról és még sok minden másról.”teszi hozzá Lukas Dermek.

A Sygic a fekete pénteki ajánlata részeként vezeti be a funkciót, és a Premium+ előfizetéssel rendelkező Android és iOS felhasználók számára nyújtja. A meglévő ügyfelek néhány napon belül megtalálják majd az alkalmazásban a funkciót, amikor a következő, 20.9.0 verziójú frissítés megtörténik.