Sygic en P3 brengen de eerste trucknavigatie ter wereld op het Android Automotive-besturingssysteem naar SPARQ

18. 04. 2023

Sygic, de toonaangevende specialist in navigatiesystemen in het voertuig en P3, de grootste leverancier van IVI-systemen (infotainment in het voertuig), gebaseerd op Android Automotive OS, hebben samen hun nieuwe partnership aangekondigd, waardoor bestuurders van grote voertuigen toegang zullen krijgen tot de uiterst functionele en professionele navigatie van Sygic via het SPARQ-infotainmentsysteem.

Sygic biedt innovatieve multifunctionele navigatieoplossingen voor wagens, vrachtwagens, bestelwagen en recreatieve voertuigen. Het bedrijf levert ook professionele navigatieoplossingen voor bedrijven en gemeentebesturen, en biedt aangepaste oplossingen voor de automobielsector. Nu al vertrouwen bestuurders in 115 landen over de hele wereld dagelijks op de navigatiesoftware van Sygic.

Tot nog toe was de GPS-navigatieoplossing van Sygic met gespecialiseerde functies voor grote voertuigen, nooit eerder op zo'n grote schaal beschikbaar via infotainmentsystemen in het dashboard. Nu krijgen OEMs (Original equipment manufacturers), autofabrikanten, individuele eigenaars van vrachtwagens en commerciële wagenparkbeheerders toegang tot professionele navigatie van Sygic, rechtstreeks via de app store van SPARQ, beschikbaar in elk voertuig waarin SPARQ IVI wordt gebruikt.

Sygic wordt in deze sector alom geprezen voor zijn vermogen om rijsituaties van een veel grotere variëteit en diepgaander aan te pakken dan andere, meer conventionele navigatiesystemen.

Sygic bood de eerste navigatie van een extern bedrijf dat Android Automotive OS ondersteunde. Sygic’s baanbrekende oplossing voor vrachtwagens, combineert offline kaarten en online services met aanvullende informatie die relevant en nuttig zijn voor de bestuurder. Deze omvatten waarschuwingen bij snelheidslimieten en live verkeersinformatie, met stembegeleiding en -meldingen.

Het systeem heeft ook extra instellingen die specifiek zijn voor grote voertuigen en speciale functies met betrekking tot lading, EV-routeplanning en andere uiterst nuttige functies die een veilige en gebruikersgerichte rijervaring mogelijk maken, met geoptimaliseerde bronnen, inclusief brandstof en rijtijd.

“We zijn bijzonder blij te kunnen samenwerken met P3 en toe te treden tot de snel ontwikkelende SPARQ-gemeenschap,” aldus Štefan Jančiga, Managing Director van Sygic Navigation. “P3 en Android Automotive OS stuwen IVI samen naar een nieuw tijdperk en transformeren alles wat u kunt doen achter het stuur. Dankzij het partnership tussen Sygic en P3 kunnen eigenaars en bestuurders van bedrijfsvoertuigen optimaal genieten van die transformatie.”

“Openheid en alles geven wat we kunnen om te voldoen aan de vereisten van onze klant, zijn fundamentele waarden voor ons bij P3,” reageerde Marius Mailat, P3 digital services Managing Director en CTO.

“We zijn bijzonder trots om Sygic te verwelkomen in ons SPARQ-ecosysteem omdat Sygic-navigatie algemeen wordt erkend als de ‘beste in zijn soort’ in deze ruimte. SPARQ-gebruikers, zowel individuele als commerciële gebruikers, kunnen profiteren van de talrijke unieke functies van Sygic en de superieure dekking die een gigantische meerwaarde betekenen voor ons op Android Automotive OS gebaseerd besturingssysteem,” vulde Mailat aan.

P3 ziet Sygic als een bijzonder voordelige en aanvullende verrijking van haar eigen navigatiesysteem binnen het SPARQ-platform. Het systeem Elektrische routes dat door P3 is ontwikkeld, biedt bestuurders van elektrische wagens niet alleen navigatie, dynamische updates op de laadstatus, maar ook informatie en aanbevelingen met kaartdetails van laadpolen langs een reisroute.

SPARQ OS is de dynamische en snel ontwikkelende IVI-oplossing, ontwikkeld door P3 op basis van het Android Automotive OS, momenteel het snelst groeiende besturingssysteem voor voertuigen ter wereld. Het cockpitplatform van SPARQ omvat een app store, navigatie, digitale en spraakgestuurde persoonlijke assistent, lading, media en entertainment. Het biedt volledig geautomatiseerde draadloze software- en firmware-updates.